po poškodbi

Učenje novih motoričnih veščin pomaga preprogramirati živčni sistem.             

 

Že naši predniki so dobro vedeli kaj je pomembno. Vsi dobro poznamo rek: Zdrav duh v zdravem telesu. Tega se žal začnemo šele bolje zavedati, ko imamo kake težave oziroma bolečine.

Z bolečino se po navadi srečamo kot reakcija nenadne poškodbe ali pa se tiho prikrade zaradi ponavljajočih se gibov. Bolečina služi kot zaščitni mehanizem, ki vodi do sprememb v gibanju. Spremenjeno gibanje je primerno v zgodnji zaščitni fazi, postane pa škodljiv v kolikor se spremenjen gibalni zvorec ohrani. Okrnjeni gibalni vzorci namreč poslabšajo okrevanje na drugi strani pa lahko vodijo v dodatne okvare, obrabe, poškodbe.

V boju proti bolečini je pomembno vzpostaviti prvotne gibalne vzorce ali jih celo izboljšati. Pri kratkotrajni prisotnosti bolečine je dostikrat dovolj, da se vzpostavi prvotna gibljivost in moč. V kolikor je bolečina prisotna dlje časa pa so prisotni še drugi mehanizmi, ki otežujejo okrevanje. Ena od uspešnih metod za odpravo bolečine je učenje novih motoričnih sposobnosti. Novi gibi in veščine namreč pomagajo prepisati ustaljene vzorce in občutke, ter pomagajo odpraviti morebitna mišična neravnovesja.

Boljše kot bodo lastne motorične sposobnosti, lažje bomo reševali ovire, ki se nam pojavljajo v vsakodnevnih izzivih. Tako bo boljša tudi kakovost življenja.

 

Primer si oglejte v spodnjem videu

 

2022-11-23T21:50:19+00:00