Močan prijem je povezan z zdravim in dolgim življenjem

Trening moči je sestavni del zdravega življenja

 

Pojavlja se vedno več študij, ki ugotavljajo, da je močan prijem pomembnejši kot si mislimo. Raziskave so namreč pokazale, da je močan prijem pokazatelj zdravja, saj je močno povezan s krvnim tlakom, boleznimi srca in ožilja ter dihal.

Po ugotovitvah raziskovalcev je tesna povezava med zdravim srcem in mišično močjo. Kot vemo ima človeška roka ključno vlogo pri vsakodnevnih opravilih. Vsak prst pa edinstveno nalogo pri različnih dejanjih kot so držanje, prijemanje, stiskanje, tapkanje ter izvajanje številnih različic teh dejanj.

Sposobnost držanja nam omogoča trenirati s številnimi rekviziti, boljši oprijem pa povzroči, da lahko dvignemo večjo težo, kar je ključnega pomena za povečanje moči in mišične mase ter izboljšanje splošnega zdravje.

Poleg omenjenih bolezni je šibkejša moč prijema in posledično slabšo razvito splošno telesno pripravljenostjo povezana tudi z večjim tveganjem padcev za starejše. Padci lahko vodijo do zlomov kolka in drugih kosti, kar je za starejše pogosto lahko usodno. Raziskave so namreč dokazale povezavo med zlomi kosti pri padcih in šibkejšo močjo oprijema brez večje razlike v mišični masi.

Zato je pomembno, da je razvoj in ohranjanje moči vključeno v trenažni proces skozi celo življenje.

2021-05-17T13:28:05+00:00